top of page

Thomas Wierema

Thomas kwam van oorsprong uit Uithuizen en werd daar geboren op 20 juni 1899. Hij trouwde op 21 juni 1930 met Johanna Wiersma. Zij kregen twee kinderen, een dochter en een zoon.

 

Thomas was één van de grondleggers van de ijsbaan. In 1946 wordt hij al genoemd als baanveger op het Boterdiep in Kantens. In 1965 werd hij benoemd als baancommissaris en is tevens jarenlang bestuurslid.

 

Ondertussen spande hij zich jarenlang in  om oud papier en andere goederen op te halen. Hij sorteerde alles in zijn huisje aan de Poelestraat in Kantens en verkocht het daarna ten bate van de IJsvereniging. Door weer en wind was hij met zijn fiets op pad, met daarachter een fietskar.

De opbrengsten waren voldoende om een eigen ijsbaan en kantine te realiseren. Het overige geld werd op een aparte rekening gezet en mocht alleen worden gebruikt in slechtere tijden. 

 

In januari 1967 werd de Thomas Wierema ijsbaan officieel geopend. In 1972 trekt Thomas zich terug uit het bestuur, wel blijft hij adviserend lid. Thomas overleed op 27 februari 1974 in Kantens.

bottom of page