top of page

De Noorderrondritten

Op 24 december 1924 werd in Onderdendam de Noorder IJsbond opgericht. Vanaf 1931 is IJsvereniging Kantens aangesloten bij de Noorder IJsbond. In 1940 bestond deze bond vijftien jaar en werden plannen gemaakt om een schaastsevenement in het Noorden van Groningen te organiseren, dat enigszins te vergelijken was met de befaamde Elfstedentocht. Zo kwam de 150 km lange tocht door twee steden - Groningen en Appingedam - en 27 dorpen tot stand.

 

De naam Rondritten werd gekozen vanwege het grillige en variabele parcours. Alles was rond, alleen het ijs nog. En dat kwam vrijwel op bestelling. Precies in het derde lustrumjaar kon de 1e tocht van 144 km, met ook een toertocht van 72 km, worden georganiseerd. De 1e Noorder Rondritten werden gehouden op 8 januari 1940 en betekende een start van een legendarische reeks ritten door het Groninger land. Winnaar werd in 1940 de heer Gerrit Duiker in een tijd van 7.41 uur en winnares bij de dames was mevr. Betsie van der Ploeg in een tijd van 10.37 uur.

 

De laatste Noorder Rondritten vond plaats op 8 januari 1997. De winnaar van deze editie was Arnold Stam uit Sprang-Capelle die na een spannende strijd na 4 uur en 43 minuten als eerste over de meet ging. Hiermee was hij bijna 3 uur sneller dan Gerrit Duiker in 1940. Winnares werd Neeke Smit in een tijd van 5.45 uur. 

Informatie

IESBEWIES

In verband met de massale belangstelling van de schaatsliefhebbers moest de organisatie van de Noorder Rondritten er in 2002 toe overgaan een zogenaamd ‘iesbewies’ in te stellen. Meer informatie kunt u vinden op www.noorderrondritten.nl

IJsvereniging

Kantens

De Noorder rondritten passeren ons dorp Kantens via het Boterdiep twee keer, vanaf Middelstum wordt naar Uithuizen gereden en vandaar terug richting Middelstum. IJsvereniging Kantens is verantwoordelijk voor het gedeelte op het Boterdiep vanaf de brug bij Middelstum tot aan de oude steenfabriek Ceres.

bottom of page